Založ si blog

Typy manažérov

Pár rokov som radovým zamestnancom „obyčajným“, ktorý musí raziť heslo v korporátnom svete, že ak chce prežiť, musí držať ústa a krok, schválne som neuviedla výraz, lebo ten sa vačšinou mení v závislosti od zúfalstva alebo hnevu jedinca.

Za ten čas som si vypracovala svoj vlastný, laický posudok našich veľmi obľúbených nadriadených, či už s mimi máme dobré vzťahy, alebo nie. (V prvom „vydaní“ na papieri mám napísané úplne iné výrazy, ale na faktu to nič nemení).

Rozlišujeme štyri typy manažérskych typov:

1. Snobský typ
2. Pako typ
3. Typ Dobrák
4. Typ Flegmatik

Povieme si niečo o prvom type:

1. Snobský typ:

Poznávacím typom tohto typu manažéra (slovensky vedúceho), alebo aj ďalšieho kvázi úspešného muža je, že chodí v košeli, ktorá može byť farby ružovej (toleruje sa, i keď je to obyčajne farba pre homosexuálnu menšinu) a čiernych nohaviciach s pukmi, ktoré má starostlivo vyžehlené. Neustále chodí s mobilom pri uchu, čím si može sám sebe dokazovať, aký je doležitý.

Jeho ego a alter ego musí byť masírované zo všetkých strán, a to buď tým, že ukazujú, aké majú hodinky na zápästí, či aké majú auto, tí trocha inakšieho levelu radi ukazujú aj svoju frajerku.
Prechod do vyšieho levelu majú signalizovať hodinky na zápästí a hlavne povýšenecký hlas (vačšinou mávajú títo típci hlas vyšších oktáv, ktoré potom uplatňujú pri vrieskaní na podriadených).

Povýšenosť je u snobského syndrómu manažérov patologický rys a prejavuje sa všade – v práci a i v súkromí.

U extrémenho patologického chovania tohto snoba dochádza k viacerým konfrontáciám s podriadenými, kde on sa prejavuje, alebo štylizuje do úlohy boha (závisí od stupňa a úrovne manažmentu). V nižšom manažmente sa tento rys tak veľmi neprejavuje, pretože nižší manažér nemože zachádzať s podriadenými ako s tými, ktorý okopávajú pole, prípadne doja kravy na družstve. To by šiel sám proti sebe. Ako sa stupňuje jeho úroveň a level manažmentu, je už celkom bežné, že sa tvári, ako keby bez neho padli akcie na burze.

Tento typ manažéra je všeobecne najmenej obľúbený, ale paradoxne – málokedy ho prepustia. Je ako terminátor, nedotkne sa ho ani kríza globálneho charakteru a ani najvačšia nezamestnanosť v kraji. Ak sa ho aj chcú zbaviť, preradia ho buď na menej významnú funkciu, alebo odíde sám, lebo on za „také peniaze robiť nebude“, „nikto si ho neváži“, nikto nevidí, čo pre firmu spravil a pod.

Podriadeným sa zväčša po jeho odchode uľaví, aj keď snobskí manažéri vačšinou nepožadujú po podriadených špičkové výkony, doležitý je pre nich zjav, nie charakter podriadeného a podľa toho aj hodnotia. Im nevadí, že napr. jedna podriadená má v hlave prázdno, že keby do jej hlavy zasvietili, tak možu premietať filmy v HD rozlíšení, ale jemu celkom stačí, že je pekná a všetko ostatné je nedoležité. Smolu majú chlapi, alebo tí, ktorí si dovolia oponovať.

Ja sama osobne som sa s týmto typom manažéra stretla v ženskej podobe, a možem povedať že ženy povrchné a snobské sú snáď horšie ako chlapi. Keďže nevynikám fyzickou krásou, bola som šikanovaná viac, ako rok. Ale nuž – všetko zlé je na niečo dobré.

Typy manažérov: Dobrák

29.11.2013

Dobrácky typ manažéra je prakticky obľúbený ale veľmi ohrozený druh, lebo zvyčajne sa stáva a to formou vyšších a nadprirodzených síl Pako typom, alebo Snob typom. Dobrák, klasický dobrák musí byť dobrák od narodenia, a nemeniť svoju podstatu ani keď ide o vyššie miesta, alebo o moc. Keďže v praxi je nereálne šplhať sa hore a zároveň zostať dobrákom, Typ dobrák [...]

Typy manažérov : Typ Pako

28.11.2013

Všeobecne je Pako Typ Manažéra v zákonníku práce jasne definovaný a vymedzený pojmom ako klasický vedúci (manager). Preložené do ľudskej úbohej reči sa to dá chápať aj tak, že skoro každý vedúci (managér) je vo svojej podstate vlastne pako, lebo nerobí veci tak, ako by robiť mal. A Pako plodí len pakotiny. Pako má spravidla svoju vlastnú kanceláriu [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 7200x
Priemerná čítanosť článkov: 2400x

Autor blogu

Kategórie

Archív