Založ si blog

Typy manažérov : Typ Pako

 

 Všeobecne je Pako Typ Manažéra v zákonníku práce jasne definovaný a vymedzený pojmom ako klasický vedúci (manager). Preložené do ľudskej úbohej reči  sa to dá chápať aj tak, že skoro každý vedúci (managér) je vo svojej podstate vlastne pako, lebo nerobí veci tak, ako by robiť mal.

 A Pako plodí len pakotiny.

 Pako má spravidla svoju vlastnú kanceláriu (platí aj u snoba), ktorá je vybavená písacími potrebami, šanómni a hlavne notebookom. Niekedy tam má aj kvety, a fotku manželky/milenky.

 Kancelária je vybavená aj špeciálnou kukaňou, kde sa schádzajú nadriadený a podriadený na spoločné spätné väzby a prestavenia o víziách firmy, prípadne polemizovaním o firemných hodnotách, ktoré sú vačšinou len na papieri, nikto ich nedodržuje.

 Jeho úloha v korporačnej jednotke je jasná: viezť sa na podriadených a aplikovať nezmyselné úkony vyššieho managementu na podriadených.

 

 

Priebeh tzv. spätnej väzby (koučingu) medzi Pako vedúcim a podriadeným:

 

Každá korporátna jednotka si  zaisťuje u radového uchádzača alebo nováčika výkon na 200% už pri podpise pracovnej zmluvy. Chráni sa tak i pred možnými inšpekciami, ale aj pred súdmi, ktoré by mohli potiahnuť až na európsky súdny dvor.

 Zamestnanec, ktorý za posledný kvartál vykazoval percentuálne spriemerovaný výkon zhruba na 199,9 periodických je predvolaný pred svojho priameho nadriadeného,  s ktorým majú rozobrať príčiny jeho slabého výkonu.

 Pako manažér sedí za vrchstolom vo svojej presklenej kukani, pred sebou má notebook, kde má otvorený Excel s krivkou výkonu toho a toho zamestnanca, a pohľad tupo upretý na graf, ktorý znázorňuje krivku výkonu zamestnanca.

„Tak, čo mi k tomuto poviete?“ spýta sa podradeného a natočí k nemu notebook s krivkou výkonu.

Podriadený chvíľu mlčí, alebo prešľapuje, nevie, čo má povedať. Chce sa mu mlčať, aby ho nevyhodili, ale zároveň má sto chutí mu niečo povedať.

„Tak,“ managér dramaticky ťukne na enter na notebooku. „Sledoval som váš výkon za celý kvartál a nepotešil ste ma, pretože ste neprekročil 200 % percent, ako máte v pracovnej zmluve. Dávam vám také malé upozornenie,“ teatrálne siahne po zdrapu papiera, ktorý sa povaľuje po jeho pravej strane.

„Tu mi to podpíšte, a nemusíte to čítať, nie je to nič pre vás,“ povie Pako a ukáže riadok vpravo dole na hárku papiera.

Úbohý podriadený sa skloní na dubový stol a hárok papiera podpíše.

„Kópiu si možete nechať,“ povie Pako vedúci a otvorí si nový excelovský súbor. Teatrálne, s rukami vysoko nad klásvesnicou notebooku si otvorí nový excelovský súbor, aby sa pozrel na ďalšieho zamestnanca.

 Bohužiaľ Pako manažér odráža dnešné pomery a filozofiu firmy v zamestnaní, kde obyčajný človek – a nezáleží, či je to človek za pásom, v obchode, alebo v kancelárii – nemá veľkú úctu a zachádza sa s ním ako s dobytkom. Hoci sa radi hrdíme prívlastkom humanisti, v podstate sme zostali barbari.

 

 

 

 

 

 

 

Typy manažérov: Dobrák

29.11.2013

Dobrácky typ manažéra je prakticky obľúbený ale veľmi ohrozený druh, lebo zvyčajne sa stáva a to formou vyšších a nadprirodzených síl Pako typom, alebo Snob typom. Dobrák, klasický dobrák musí byť dobrák od narodenia, a nemeniť svoju podstatu ani keď ide o vyššie miesta, alebo o moc. Keďže v praxi je nereálne šplhať sa hore a zároveň zostať dobrákom, Typ dobrák [...]

Typy manažérov

26.11.2013

Pár rokov som radovým zamestnancom „obyčajným“, ktorý musí raziť heslo v korporátnom svete, že ak chce prežiť, musí držať ústa a krok, schválne som neuviedla výraz, lebo ten sa vačšinou mení v závislosti od zúfalstva alebo hnevu jedinca. Za ten čas som si vypracovala svoj vlastný, laický posudok našich veľmi obľúbených nadriadených, či už s mimi máme [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 7206x
Priemerná čítanosť článkov: 2402x

Autor blogu

Kategórie

Archív